1. Do czego służy kiełkownik?

Kiełkownik służy do domowej i całorocznej uprawy kiełków.

2. Co potrzebuję, żeby uprawiać kiełki?

Wodę i nożyczki!

Kupując Kiełkownik otrzymujesz gotowy zestaw do uprawy kiełków, w skład którego wchodzą: ceramiczna miska, metalowe sitko, filcowy kapturek, saszetka z nasionami 5g (np. rzodkiewka) oraz opakowanie wraz z instrukcją obsługi. Aby rozpocząć uprawę będziesz potrzebować jeszcze wodę oraz nożyczki, aby ściąć kiełki.

3. Jakie rodzaje kiełków można uprawiać w kiełkowniku?

W Kiełkowniku uprawiamy wszystkie nasiona na kiełki, które są dostępne w sprzedaży (np. lucerna, gorczyca, brokuł, rzodkiewka, bazylia, rzeżucha, fasola mung, pszenica, marchewka, itp.) Natomiast nie należy stosować nasion przeznaczonych do uprawy gruntowej.

4. Do czego służy filcowy kapturek?

Niektóre nasiona lepiej kiełkują bez dostępu światła, dlatego też należy stosować filcowy kapturek, który zaciemnia ale przepuszcza powietrze.

5. Które nasiona kiełkują w kapturku?

Nasiona buraka, fasola mung, marchewka, groszek, rzodkiewka.

6. Jakie są podstawowe zasady uprawy kiełków?

- Dokładnie umyj naczynie i sitko.

- Nalej zimną wodę do miski, tak, żeby sitko było lekko zanurzone.

- Wysyp nasiona na sitko.

- Wymieniaj wodę i płucz kiełki dwa razy dziennie.

- Zastosuj kapturek, jeżeli uprawiasz nasiona, które kiełkują w ciemności (patrz punkt 4 i 5)

- Najczęstszą przyczyną psucia się kiełków jest połączenie zbyt dużej wilgotności ze zbyt wysoką temperaturą i brakiem powietrza (więcej w punkcie 9.).

7. Jak często należy wymieniać wodę w kiełkowniku?

Wodę należy wymieniać dwa razy dziennie. W pierwszych dniach starannie podnoś sitko, aby nie zgubić nasion.

Oprócz wymiany wody, bardzo ważne jest płukanie kiełków. W tym celu nalewamy wodę przez otwór, aby zmoczyć sitko, po czym ją wylewamy. Taką czynność najlepiej powtórzyć 2-3 razy pod rząd.

8. Dlaczego nie umiem uprawiać kiełków?

Każdy rodzaj kiełków należy uprawiać inaczej. Jedne nasiana lubią światło a inne ciemność. Niektóre nasiona rosną szybko (rzodkiewka, czy rzeżucha) a inne jak burak czy marchewka potrzebują nawet dwa tygodnie. Więcej na temat uprawy poszczególnych nasion znajdziesz na www.facebook/kielkowniki

Jeżeli masz problem z uprawą kiełków napisz do nas, pomożemy :) biuro@kielkowniki.pl

9. Jak powstaje Kiełkownik?

Kiełkownik składa się z kilku elementów (miska, sitko, kapturek, nasiona, opakowane). Każdy element produkowany jest w Polsce w niedużych lokalnych firmach. Wszystkie części przyjeżdżają do Warszawy, gdzie są starannie składane i wysyłane wprost na Twój kuchenny parapet.

10. Jakie atesty posiada Kiełkownik?

Materiały, z których korzystamy: ceramiczna miska, blacha aluminiowa oraz farba, którą malowane jest sitko, posiadają atesty do kontaktu z artykułami spożywczymi (atesty producentów).

11. Kto stworzył Kiełkowniki?

My, czyli dwie siostry Anna i Katarzyna Żukowskie, absolwentki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, wydziału malarstwa i architektury wnętrz.